Engel & Kisky blev grundlagt den 10 maj 1864 af fabrikanterne H.T.V. Engel og T. Kisky og er bl.a. omtalt af KRAK i ”Danmarks Ældste Forretninger 1915”.

Begge grundlæggerne var uddannet cand. pharm og virksomhedens formål var produktion af chokolade- og sukkervareprodukter.

I 1905 overtoges virksomheden af fabrikant Engels to sønner Axel og Johannes Engel og fra 1923 med cand. pharm. Axel Engel som eneindehaver og direktør.

Firmaet fremstillede karameller og toffees samt drops, men var mest kendte for specialer indenfor halsmidler. Axel Engel var efter et ophold som apotekbestyrer i Chicago 1894-1898 blevet meget opmærksom på friske nye ideer og medbragte som noget nyt tyggegummiet til Danmark. Herudover havde han fået en indlevelse af reklamens betydning og benyttede bl.a. den amerikanske cowboy Jack Joyce der optrådte i sin cirkusmanege ustandseligt gnaskende på en bid Engel & Kisky Cowboy Gum tyggegummi.

Axel Engel henvendte sig i 1905 til Sylvester Hvid og sagde: ”Tegn mig en snottet ravn med en klud om halsen!”. Sylvester Hvid udførte ideen og ”Den Snottede Ravn” vandt siden præmier i både ind- og udland, eksempelvis 1. præmie i Politikens konkurrence ”Annoncekunsten” i marts 1931. Reklamens betydning betød meget for Axel Engel og han var i 1924 med til at starte Dansk Reklame Forening og sad i Industrirådet hvor han fremførte vigtigheden af samabejdet mellem Handelens og Reklamens folk.

Selskabet blev i 1934 efter Axel Engel’s død overdraget til grosserer Thorvald S. Pedersen og produktionen har senest foregået i Carletti A/S’s regi. Selskabet gled som sådan ud af familiens hænder, men som en hyldest til Axel Engel’s evner for initiativ, fremsynethed og nyskabelse kombineret med en god forretningsmoral og godt købmandsskab har nuværende generationer af de oprindelige stiftere valgt det oprindelige selskabsnavn og atter registreret den snottede ravn som deres varemærke for aktiviteter inden for management og investering.

“Den snottede ravn” reg. varemærke, tegnet af Sylvester Hvid

original logo engel og kisky

Samlemærke med Jack Joyce

samlemærke engel kisky

Foto af Axel Engel

axel engel engel og kisky

Foto af Axel Engel foran apotek i Chicago

Tegning af Robert Storm Petersen, ”Jeg har aldrig set Engel sammen med Kisky men ofte sammen med Whisky”

engel drikker whiskey

Samlemærker udgivet af Andersen & Lachmann, 1913

samlemærke engel kisky